A Hubble űrteleszkóp

 

Nos, mivel saját szavainkkal kell megfogalmazni, próbáltam egy kicsit emberi módon, de mégis „bővebben” leírni a Hubble űrteleszkópról tudni való „érdekes” információkat.

 

Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST)
Az 1990. április 25-én indított első optikai űrtávcső, az E. P. Hubble-ről elnevezett amerikai Space Telescope (HST) 12,3 tonna össztömegű, 13,1 méter hosszú és 4,3 méter átmérőjű óriás; a főtükör átmérője 2,4 méter. A megvalósítás költségei elérték a másfél milliárd amerikai dollárt. A Discovery űrrepülőgép állította 615 km magas pályájára, ahonnan műholdak közvetítésével küldi adatait a földi irányítóközpontba. Fontos újítást jelentett, hogy a HST-t eleve modulokból szerelték össze, hogy az egyes alkatrészek időről-időre cserélhetők legyenek. Az eredetileg tervezett élettartam 15 év. A HST számos tudományos műszerrel rendelkezik, amelyek közül az egyik legfontosabb a széles látószögű bolygófényképező kamera; ezt egyszer már cserélték (Wide Field and Planetary Camera 2).

A többi információval nem szeretném untatni Önt, ezért még annyit tennék hozzá, hogy a Hubble űrteleszkópot többször javították, hiszen mint láthatjuk, elég öreg, közel 20éves. Számos újítást és új technológiát használtak már fel a Hubble-űrtávcsőn, de sajnos neki is lejár az ideje hamarosan, hiszen semmi sem tart örökké :)

 

 

 

 

 

 

Weblapok:
http://hubblesite.org/ (galéria,videók)

                  
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hubble
_%C5%B1rt%C3%A1vcs%C5%91 (Itt szinte minden megtalálható a Hubble-űrtávcsőről :] )
                  
http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/main/index.html
(Hubble küldetések)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szimataneten.blog.hu/api/trackback/id/tr131779373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása