Marksuli 2010.02.22. 15:40

A sarki fény

Azért választottuk a sarki fényt, mert érdekes, szép és nagyon ritka jelenség. A tudósok Gustav Spörer és Edward Maunder visszanézték az elmúlt század jelentéseit, amiből kiderítették a sarki fény éghajlat módosító hatásait. Itt Magyarországon, a XV. század első felében a Duna annyira befagyott, hogy még királyválasztó lovasokat is elbírt a hátán. De, kérdezhetik: Mi is ez a sarki fény? Ezt a gyönyörű, de radioaktív jelenséget a föld magnetoszférájában lévő elemi részecskéket gerjesztő töltött elemi részecskék okozzák melyekből a legtöbb részecske a napból, érkezik. Amikor belépnek a lékörbe ezek a részecskék összeütköznek az ózonnal meg az oxigénnel és megvilágítják azokat, így rajzolódnak ki a csodaszép színes jelenségek. Minden részecskének más színe van, és ez határozza meg a fény színösszeállítását. A színükből azt lehet megállípítani, hogy milyen magasságban jöttek létre. Ezek a jelenségek mind más formájúak. Lehet függöny formájú, szalag vagy sugaras elrendezésű. Ez a jelenség más bolygóknál és azok holdjainál is megfigyelhető. A legjobban a sarkoknál és a közelükben figyelhető meg e fénytünemények, de hazánkban is észlelhető. Azért a sarkoknál alakulnak ki elsősorban, mert a Föld mágneses mezője a sarkok felé téríti őket. A Föld északi sarki részein látható fényeket északi fénynek, déli sarki részén észlelhetőeket pedig déli fénynek nevezzük.

Mikor és hol voltak láthatóak sarki fények:

http://sagv.gyakg.u-szeged.hu/tantargy/fizika/opt/lf1/sark.htm

A sarki fények 5 ismert formája és további képek róluk:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sarki_f%C3%A9ny

Egy videó a sarki fényről:

www.youtube.com/watch

Fizika vagy mágia?

www.harmonet.hu/orulet/16663-a-titokzatos-sarki-feny.html

Az alábbi oldalon rengeteg szebbnél szebb háttérképet találsz a sarki fényről és még képeslapként is elküldheted barátaidnak.

www.hatterkepek.hu/index.php

A bejegyzés trackback címe:

https://szimataneten.blog.hu/api/trackback/id/tr491781134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása