Biztosan kitaláltátok már hogy ez nem madár, hanem a madárpók!

A Tinódisokk csapatát sokkolta az a hír hogy a szigetlakók nem néznek a lábuk elé és így könnyen madárpókba léphetnek a sötétben! A madárpókról sokan azt hiszik, hogy azért madárpók mert a fán él. De ez nem így van : Amazónia élőlényei százmillió éve fejlődnek karöltve az esőerdővel. Nappal nagyon könnyű észrevenni, mert tenyérnyi méretű, kb:30 centis,és a marása nem halálos,de nagyon sokáig fáj! Ezért még az ”aranyos” külseje miatt sem ajánlott megsimogatni!

 

 Sok más pókkal ellentétben a madárpókok nem szőnek hálót zsákmányuk csapdába ejtéséhez. Ehelyett ez az óriás csak egyetlen selyemszálat feszít ki, és vár. Az élelem után kutató egér észre sem veszi, hogy megrántja a jelzőszálat. A pók azonban igen. Áldozatát két és fél centiméteres csáprágójával keresztüldöfi, miközben bénító idegmérget fecskendez testébe. A méregtől az egér képtelen védekezni, vagy harapni.,Mivel a madárpók szájszerve alkalmatlan a rágásra, gyomrának emésztőnedveit áldozatába fecskendezi, amelyek azt előemésztik, majd ezután a nedveket felszívja. A méreg a védekezést is szolgálja, ezért olyan összetevői is vannak, amelyek egyetlen célja a fájdalomokozás.

 

 

Ezek a szőrös állatok egyre közkedveltebbek mert nem csak szépek, hanem könnyem kezelhetőek és tarthatók is.

A terraristák közreműködésének köszönhetően több madárpók-faj menekült már meg a kipusztulástól. A biotópok elpusztítása oda vezet, hogy a származási helyükön élő állatok élettere csökken, mely hatással van egyedszámukra is. A tenyésztett madárpókok által csökken a befogott állatok száma is, egyre több faj után tenyésztett példányaival találkozhatunk a kereskedésekben.

 

www.madarpok.hu/altalanos.asp

Ha vásárláskor fiatal pókot választunk, az olcsóbb ár mellett a kis pók kifejlődésének megfigyelése is kárpótol minket a várakozási időért. Ez a pók tartásánál nekünk is tanulságos. Mielőtt madárpók vásárlása mellett döntünk, jól fontoljuk meg a kérdést, mert a pókok több éven keresztül igénylik a megfelelő gondoskodást.

Hát ennyi volt reméljük, hogy tetszett az ismertetőJ Viszlát:Tinódisokk csapata


 

Források:

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=13577 2010.02.19. 12:51

hu.wikipedia.org/wiki/Zöld_anakonda

bin.sulinet.hu/ngc/filmadat/insectsfromhelljungle_alt.doc

A bejegyzés trackback címe:

https://szimataneten.blog.hu/api/trackback/id/tr451780743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása