MoSoLY 2010.02.22. 13:36

A röpi egy játék

Kedves Főügyész úr!
 
 
 
 
A Mosoly csapat szeretné önt megismertetni kedvenc labdajátékuk szabályaival. A röplabdát nem csak játsszuk, hanem szeretjük is, mert igazi csapatjáték. Mi egy nagyon jó csapatban játszunk, az edzőnk pedig az MB1-es női röplabda csapatnak is az edzője. Nem strand röplabdát, hanem teremröplabdát játszunk.
 
 
 
 
Szabálya: A röplabda, mint a nevéből is látszik labdajáték. 2x6 ember, egy labda, egy pálya, egy háló kell hozzá
A röplabdát egy magas hálóval elválasztott 9x18-as pályán játszódik.
A pálya.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Két térfélből áll, a térfeleket háló választja el egymástól középen. A térfelek 9x9m-esek. A hálótól 3m-re, azzal párhuzamosan, a pálya teljes szélességében van felfestve egy vonal, amit 3-asnak szokás hívni. A pályán a háló teljes szélességben van kifeszítve. A háló így több, mint 9m hosszú, 0.5m magas, négyzethálós (10x10cm), s a tetejét vastag fehér csík jelzi. A háló tetejének a földtől mért távolságát hívják a háló magasságának, ami korosztálytól és nemtől függően változik. A háló két szélén, a pálya szélének vonalával egybeesően két piros-fehér csíkos léc magasodik 0,8m-rel a háló fölé, amiket antennáknak hívnak.
A játék folyamán a játékosok forognak, és mi ezt szeretjük benne, mert így nem lesz unalmas, és nem mindig ugyanaz az az ember nyit. Erre akkor kell, hogy sor kerüljön, amikor az ellenféltől a csapat átveszi az adogatás jogát. A forgás során a pozíciót csak a nyitás pillanatáig kell megőrizni, azt követően már mindenki szabadon változtathatja helyét. Csak néhány szabályt kell betartani: első sorban állók közelebb álljanak a hálóhoz, mint a hátsó sorban lévők; oszlopokat meg kell tartani.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pontozás: A meccset 3 nyert szettig játsszák. A szettek között a csapatok térfelet cserélnek, míg az 5. szettben, ha erre sor kerül, akkor is cserélnek, amikor először valamelyik csapat eléri a 8 pontot. Az első 4 szettben a pontozás azonos.
Új: A szettek pontozása folyamatos, azaz minden rontás pont az ellenfélnek. Az első 4 szettben 25 pontig, míg az 5.-ben 15 pontig tart a játék. Két ponttal kell nyerni, azaz 25:24-nél a játék folytatódik (az 5. szettben legfeljebb 17:16-ig!).
Lehet, hogy száraznak tűnt a szabály leírása, de ennyit tudni kell ahhoz, hogy a játékot el tudjuk kezdeni.
És a végére egy kép a sáncról:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Netes források:
https://www.youtube.com 2010-02-19 10:38
http://www.google.hu 2010-02-19 10:38
http://www.wikipedia.com 2010-02-19 10:39

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szimataneten.blog.hu/api/trackback/id/tr971780783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása