vektorok 2010.02.22. 14:06

Atomenergia

 
 

 
Atomenergia

Az atomenergia a magreakció kontrollált felhasználása munka, hő és elektromosság formájú energia létrehozásának céljából. Az atomenergia egy irányított láncreakció után keletkezik, és hőt hoz létre. Ezt a hőt a víz felforralására, gőz előállítására vagy egy gőzturbina meghajtására használják. A magreakciót az urán-235 maghasadásával idézik elő. Az U-235 lassú neutronnal ütközve hasad és 2-3 új neutron keletkezik. Lásd a képeket.

 

1.Az atomenergia használata, fontossága

   Az atomenergia felhasználás előnye, hogy megfelelő üzembiztonság esetén káros kibocsátásoktól mentes, így az energiatermelés mellett a globális szennyeződések elmaradnak.

 
Az atomenergiát békés és katonai célokra használják.
 

 

Békés: atomerőművek (atom meghajtású hajók , tengeralattjárók )

Katonai: atombomba

Ez az ábra pedig az atomreaktor működési elvét mutatja be: 

 

 
 
 
 
 

 

 
 

  

 

2.Az atomenergia veszélyei
 
 
 Esetleges baleset kapcsán viszont komoly szennyező hatás következhet be (radioaktív sugárzás). Az üzemeltetés kapcsán keletkező különböző radioaktív hulladékok elhelyezése és hosszú távú tárolása komoly problémákat vet fel.
 
Az egyik legnagyobb atomerőmű katasztrófa Csernobilban volt 1986-ban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.Egy kis játék a végére
 
Itt egy atomerőművet lehet összerakni: http://atomeromu.hu/jatek
 
Ha már sikerült összeállítanunk egy atomerőművet, akkor a következő linken a működési folyamatot tesztelhetjük:   http://atomeromu.anza.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://szimataneten.blog.hu/api/trackback/id/tr831780875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása