[TIM] 2010.02.22. 13:01

Hubble űrteleszkóp

 

  A közel 650 kilométeres magasságban a Föld körül keringő Hubble űrteleszkóp az emberiség eddigi legsikeresebb eszköze az égi csillaggyárak kémlelésére. A hubble az amerikai Nagy Obszervatóriumok sorozat első tagja,amely optikai és közeli infravörös tartományokban észlel érzékeléseket. Nevét: Hubble, Edwin Powell /1889. nov. 20. - San Marino, California, 1953. szept. 28./ amerikai csillagászról kapta. Akinek vizsgálatai nagyban befolyásolták a 20. század csillagászatát. A Hubble teleszkóp pedig valószínűleg előre viszi a 21. századi csillagászatot.
 
 
 
A Hubble paraméterei:
 
  • űrügynöksége a NASA és az ESA.
  • típusa: csillagászati,
  • 1990.április 24.-én indították a Kennedy űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel ,
  • súlya eléri a 11,1 tonnát,
  • energiaellátása 2800 Watt,2 darab napelem.

   Az első képet 1990. május 20.-án készítette. Az első űrbéli javítására 1993 decemberében került sor. A megfigyelések között szerepelnek a Kuiper-öv objektumai a Naprendszerünk peremén, bolygók születése más csillagok körül, és a Naprendszeren kívüli bolygók légköri összetételének és szerkezetének „szondázása”. Sajnos a Hubble sem örök élető, 2013-ban a James Webb űrtávcső váltja fel, majd a jelenlegi tervek szerint a Hubble-t a Csendes-óceánba irányítva megsemmisítik. /ezzel is bizonyítva, hogy emberi eredetű/ A Hubble érdemei közé tartozik, hogy az eddigi legrészletesebb csillagászati felvételt készítette el a híres Orion-ködről. Ez a mozgalmas csillagkeletkezési tartomány egyike a legdrámaibb megjelenésű égi objektumoknak. Az itt látható felvétel eredetijén több mint 3000 különféle méretű csillag található, amelyek közül számosat most először örökítettek meg a látható fény tartományában. A végleges mozaikfelvételt a Hubble Űrteleszkóp fedélzetén levő ACS kamera, illetve a többi képalkotó berendezés egyidejű felhasználásával, az űreszköz 105 keringése alatt készítették.


Ime a Hubble teleszkóp felvételeiből egy kis ízelítő:

 
 
 

További információk a következő helyeken találhatók.

Hivatalos honlap: www.hubblesite.org

Érdekes képek amiket a Hubble készített:www.geographic.hu/index.php

Sok- sok információ:www.mimi.hu/csillagaszat/hubble_urteleszkop.html

Wikipedia mindig hasznos:hu.wikipedia.org/wiki/Hubble_%C5%B1rt%C3%A1vcs%C5%91

Reméljük segíteni tudtunk az utazóknak!                                                          copyright 2010 ®       [TIM]

A bejegyzés trackback címe:

https://szimataneten.blog.hu/api/trackback/id/tr161780705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása